Xerrada d’Arqueologia Subaquàtica

INTERESANT CONFERENCIA D’ARQUEOLOGIA SUBAQUÀTICA.

 

El passat dissabte, 7 de juliol, vam tenir el plaer de rebre al Club Nàutic, al director del Centre d’Arqueologia de Catalunya, en Gustau Vivar, que ens va explicar com es van dur a terme els treballs d’excavació que ell i el seu equip han realitzat al Delta de l’Ebre, il·lustrant-nos amb detalls interesantíssims de la historia de Catalunya.

 

EL NAUFRAGI DEL DELTEBRE I, la història d’un fracàs militar.

 

L’estiu del 1813, en el marc de la Guerra del Francès, va salpar una expedició marítima de l’armada anglesa organitzada pel lloctinent general John Murray i dirigida pel contraalmirall Hallowell. El seu objectiu era alliberar la ciutat de Tarragona. L’operació va ser un fracàs: durant la retirada diversos vaixells del comboi militar van quedar embarrancats a la desembocadura de l’Ebre durant un temporal. Cinc no es van poder recuperar i van quedar enfonsats amb tota la seva càrrega militar. Un d’ells era el Deltebre I, batejat en honor al lloc on reposa.

 

Un submarinista i mariscador de la zona el va localitzar l’any 2008 i el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya ha dut a terme les tasques d’excavació, restauració i conservació. Avui dia, el Deltebre I constitueix un dels pocs vaixells enfonsats trobats fins ara a Catalunya que no ha patit cap espoli, amb un bon estat de conservació i d’un alt valor científic.

 

Unes peces d’alt valor històric:

Donat que el Deltebre I era un vaixell de transport militar, s’hi van trobar gran quantitat de municions de diferent calibre, bombes, granades, tacs de pólvora o barrils per transportar la munició dels fusells.

També s’hi van localitzar objectes de la vida quotidiana en el vaixell: compassos de navegació, elements per subjectar mapes o regles de càlcul. També peces de vestuari militar com botons, sabates o objectes de cuir.

 

Foundillon, un vi de reis i prínceps:

Entre els objectes recuperats hi destaca una ampolla sencera de vi Foundillon, propi de la zona d’Alacant. Un vi típic en els àpats de monarques, prínceps i cardenals fins a principis del segle XX, quan va desaparèixer a causa de la fil·loxera, i que va ser recuperat de nou a mitjans del segle XX.

 

Durant les tasques d’excavació del vaixell, de 30 metres d’eslora, va aparèixer també el timó de 9 metres i mig d’altura, el millor conservat de tota la Mediterrània.

 

 

CNPS-XERRADA CASC-DELTEBRE I-01

 

CNPS-XERRADA CASC-DELTEBRE I-03

 

 

Skip to content