Lliurament de certificats d’acords voluntaris de reducció de CO2

CNPS-notícies-acords voluntaris reducció CO2-portada

El Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot i la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, lliuren els certificats d’Acords Voluntaris a les últimes 46 organitzacions adherides, en l’acte celebrat al Palau de la Generalitat el  23 de juliol.

Prop d’un centenar d’assistents van participar a la celebració de l’acte d’entrega de certificats a les organitzacions adherides al Programa d’Acords Voluntaris. L’acte va comptar amb la participació de Marta Guadalupe, investigadora de la Universitat de Vic i autora líder del cinquè informe de l’IPCC, que va fer la conferència inaugural sobre seguretat agroalimentària i canvi climàtic, des de les vessants de la mitigació i l’adaptació.

A continuació es va fer entrega dels certificats a les últimes organitzacions adherides, entre les quals hi havia el Club Nàutic Port de la Selva.

Seguidament els representants de AT TROTA, SA, Institut Català d’Oncologia (Hospital Duran i Reynals) i Pere Valls, SA van explicar la seva experiència des de tres àmbits molt diferents: el transport de mercaderies, la prevenció, assistència, formació especialitzada i recerca sobre el càncer, i la fabricació de paper a partir de paper reciclat; les tres amb la reducció d’emissions de GEH com a element definitori del seu model organitzatiu.

Per finalitzar, el Secretari Josep Enric Llebot va fer la cloenda de l’acte, tot reiterant el missatge de que les actuacions per a la reducció d’emissions de GEH tenen un efecte en el compte de resultats de les organitzacions de forma que poden suposar estalvis econòmics importants en períodes d’amortització raonables. Igualment, va anunciar la creació del Programa voluntari de compensació d’emissions de GEH a Catalunya, amb el qual es crea un marc per al desenvoluparan projectes de reducció de les emissions als sectors difusos a Catalunya.

El Programa d’Acords Voluntaris va néixer a mitjans de 2010 amb l’objectiu de donar un marc a les organitzacions que vulguin mostrar el seu compromís amb la reducció de les emissions de GEH.

En cinc anys s’hi han adherit 131 organitzacions, la majoria de les quals han optat per accions encaminades a la reducció del consum energètic, amb la reducció de costos associada.

Les organitzacions adherides

La tipologia de les organitzacions adherides és molt variada. L’empresa privada és la més representada, amb un 69%. Les organitzacions sense ànim de lucre conformen l’11%, i la resta correspon a l’àmbit del sector públic.

Des d’un punt de vista sectorial, del total d’organitzacions, la posició més destacada l’ocupen les consultories i enginyeries, especialment les dedicades a temes ambientals, juntament amb la indústria. Ocupen una posició destacada l’alimentària, la metal·lúrgica i la paperera. Altres sectors compromesos amb els Acords Voluntaris són l’administració pública, les organitzacions sense ànim de lucre i el transport.

El programa

El Programa d’Acords Voluntaris va dirigit a qualsevol organització amb capacitat de reduir les emissions de GEH. Per a les organitzacions adherides suposa un clar posicionament estratègic de futur en termes ambientals i de canvi climàtic, aconseguint:

· Millora de la competitivitat: Redueixen la dependència dels recursos fòssils i per tant la vulnerabilitat per l’increment del seu preu.
· Estalvi econòmic: Redueixen la factura energètica.
· Valor afegit: Augmenten el valor afegit als serveis, productes o projectes i al funcionament de l’organització
· Millora de la gestió ambiental: Amb la implicació de proveïdors i clients en les accions de reducció d’emissions

Les mesures posades en marxa

El programa es duu a terme en tres passos: adhesió, avaluació i actuació. La majoria de les mesures posades en marxa per les organitzacions tenen com a rerefons la reducció de consums energètics, eix focal del Programa d’Acords Voluntaris, si bé la manera d’aconseguir aquest objectiu és diferent.

D’acord amb les dades de tancament del manteniment en el Programa l’any 2014, les organitzacions han posat en marxa prop de 200 actuacions. D’aquestes, un 8% estan relacionades amb el combustible, com ara la introducció d’energies renovables, l’eficiència, o el monitoratge. Un 22% tenen el seu eix en la mobilitat, amb mesures com el canvi de flotes, la conducció eficient, o el transport públic, i el volum més important és el relacionat amb l’optimització del consum elèctric, amb un 49%. Aquestes actuacions tenen a veure amb la il·luminació més eficient, la climatització, el monitoratge, o la regulació automàtica. També és important destacar que les organitzacions duen a terme actuacions de sensibilització tant entre els seus treballadors com per als clients, les quals representen un 17% del total.

Els resultats obtinguts

La suma de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle dels inventaris que han reportat les organitzacions l’any 2013 va representar l’1% de les emissions totals de Catalunya. Analitzant les dades del 2013 respecte les reportades al 2012 s’observa com s’ha assolit pel conjunt d’organitzacions una reducció de les emissions del 2%, xifra que representa una reducció de 7.500 tCO2 eq. D’acord amb aquestes mateixes dades reportades per les organitzacions, s’ha observat com en moltes d’elles hi ha hagut un increment de l’activitat respecte el 2012, que ha fet augmentar les seves emissions absolutes, si bé els indicadors relatius mostren en tots els casos un tendència a la baixa. La reducció d’emissions assolida té el seu origen fonamentalment en el menor ús de combustibles fòssils i l’optimització en el consum elèctric.

En termes globals, ens trobem, per tant, en un període on la situació de partida, l’any 2012, presentava unes emissions que s’havien rebaixat de manera substancial respecte el 2011 (un 7%), i la situació final al 2013 mostra importants increments de productivitat. No obstant aquests circumstàncies, el balanç del programa detalla una reducció neta, alhora que es mostra compatible amb una recuperació de l’activitat econòmica.

 

SNauticPort15072517500_0001
Acreditació de l’adhesió del CNPS
Skip to content