Joves en risc d’exclusió replanten el parc natural

 

Uns 35.000 arbres han estat plantats a la serra de Rodes, al terme del Port de la Selva, en una iniciativa impulsada per l’empresa Boscos Sostenibles i la cooperativa Forrestera.

En total és una superfície de 28,5 hectàrees de la serra de Rodes –al terme del Port de la Selva i dins el perímetre del Parc Natural del Cap de Creus– que ha estat replantada amb 35.000 arbres. Els treballs van començar a la tardor del 2016 i s’han acabat aquesta setmana passada, impulsats per l’empresa Bosques Sostenibles (amb seu a Cantàbria) i realitzats per la cooperativa Forrestera, combinant finalitats mediambientals i de caire social. La cooperativa facilita un camí d’inserció per a joves d’entre 18 i 22 anys en risc d’exclusió social (extutelats, procedents de serveis d’atenció o d’origen de la immigració) proporcionant-los una formació professional que es combina amb treball de camp.

Concretament, en aquesta replantació al parc natural han participat 16 persones entre les quals hi ha 11 joves en risc d’exclusió. “Ha estat una acció mediambiental, ecològica, de protecció del nostre patrimoni natural, però també una emotiva intervenció social que implica l’home, els seus valors, la suma d’esforços en la recerca d’un bé comú”, expliquen els responsables de la cooperativa Forresterra. La replantació s’ha desenvolupat en concertació amb el parc natural en cinc zones amb l’objectiu de recuperar amb vegetació autòctona una superfície de 28,5 hectàrees, en les quals prèviament s’ha desbrossat el matoll present i posteriorment s’han fet els forats i la plantació. Els 35.000 arbres plantats són majoritàriament pi pinyoner (Pinus pinea) i pi blanc (Pinus halepensis), juntament amb alzina (Quercus ilex), alzina surera (Quercus suber) i roure (Quercus humilis). Com a espècies acompanyants també s’han plantat diferents arbres fruiters autòctons de la zona que constitueixen aliment per a la fauna avícola.

David Sánchez, enginyer forestal de l’empresa Boscos Sostenibles, explica que la repoblació forestal s’ha dut a terme combinant mitjans mecànics i manuals, utilitzant tècniques de baix impacte. Un cop finalitzada la plantació, els mateixos joves participaran en un seguiment exhaustiu i, durant els primers anys es procedirà a l’execució de tasques de manteniment com ara reposicions i desbrossaments.

L’empresa Boscos Sostenibles està especialitzada en iniciatives de RSC (responsabilitat social corporativa) i ajuda altres empreses a complir els seus compromisos amb la sostenibilitat a través de la creació de boscos o la recuperació d’espais degradats finançant aquest tipus de replantació. “Tenir l’oportunitat de contribuir a la restauració d’aquest espai natural a través de la iniciativa privada és, a més d’un repte, una mostra de com les empreses poden involucrar-se en projectes ambientals de gran nivell”, diu Sànchez.

 

Font: El Punt Avui – 18.02.2017

 

 

Skip to content