La gestió de l’àmbit marítim del cap de Creus torna a debat

CNPS-Presnació PRUG

El procés de participació per redactar el PRUG s’inicia amb una reunió entre el sector nàutic i l’administració

El Departament de Territori i Sostenibilitat va iniciar el dijous 8 de juny el procés de participació per a la redacció del pla rector d’ús i gestió del Parc Natural de Cap de Creus (PRUG), en l’àmbit marí.

El 2014, el primer intent per redactar aquest document (pendent des de la creació del parc) es va suspendre perquè part de les mesures proposades per l’administració van generar una forta oposició de professionals i edils.

A la trobada a Roses van assistir una vintena de persones –representants del sector nàutic i alcaldes– que van plantejar dubtes i propostes sobre el nou document. El sector nàutic celebra que, a diferència de l’anterior intent, en aquest nou procés que s’inicia es tingui en compte el territori però demana que en tot cas no es prohibeixi.

 

Regular si cal conservar

El responsable de planificació del Territori, Francesc Diego, assegura que la voluntat és escoltar i avança que “només es regularà o es prendran mesures” si els estudis demostren que hi ha zones que presentin problemes de conservació: en aquest sentit va fer referència a espècies com ara el corall i algunes comunitats d’espècies que viuen dins la posidònia que “estan patint molt” en certs espais. La voluntat és que aquest document que ha de regular les activitats en l’àmbit marí del parc pugui ser enllestit l’any vinent. Ahir, tots els actors presents van coincidir en la necessitat de preservar el parc i en la corresponsabilitat de mantenir-lo.

 

El fondeig, una de les principals preocupacions

Una de les mesures més polèmiques que preveia l’anterior document era la prohibició de fondejar lliurement a les cales protegides de l’espai natural i l’obligació d’amarrar en una de les més de 200 boies de pagament. La regulació del fondeig es manté encara com una de les principals preocupacions del sector. Durant la reunió, molts dels presents han preguntat si hi ha estudis que avalin que l’alta concentració d’embarcacions durant els mesos d’estiu afecta realment el fons marí.

El Director del Club Nàutic Port de la Selva, va manifestar la voluntat de participar en el procés, tot considerant que la necessitat de preservar del paratge s’ha de compatibilitzar amb les activitats econòmiques, esportives i de lleure que s’hi desenvolupen.

En general el sector es va mostrar contrari a les “prohibicions” i va apostar per la formació i conscienciació mediambiental dels usuaris.

 

 

 

Skip to content