Présentation des Bonnes Pratiques Maritimes sur la Costa Brava | Été 2021

ELS PARCS NATURALS DEL CAP DE CREUS I DEL MONTGRÍ, LES ILLES MEDES I EL BAIX TER I ELS PORTS NÀUTICS DE LA COSTA BRAVA, S’ UNEIXEN PER INFORMAR SOBRE LES BONES PRÀCTIQUES DE NAVEGACIÓ, FONDEIG, BUSSEIG I PESCA RECREATIVES RESPONSABLES A LA COSTA GIRONINA.

Ahir, 7 de juliol, a la Diputació de Girona es va dur a terme la presentació sobre les bones pràctiques marítimes a la Costa Brava per l’ estiu 2021 a càrrec de Jaume Dulsat, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Eugeni Figa, vicepresident de l’ ACPET (Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics) demarcació Girona, i Ponç Feliu, director del Parc Natural de Cap de Creus.

Les comarques gironines i el sector turístic de la Costa Brava i el Pirineu estan immersos en un procés d’ evolució cap a una destinació turística cada vegada més sostenible. El Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona ha elaborat un breu informe que marca una tendència a l’ alça en l’ evolució de la destinació en l’ àmbit de la sostenibilitat en el període comprès entre 2017 i 2021.

L’ informe indica que en els darrers quatre anys s’ ha incrementat en un 75% el nombre d’ allotjaments amb distintius o certificats de sostenibilitat a la demarcació de Girona (recollits a la Guia d’ establiments turístics d’ allotjament). Alhora, remarca que els certificats més comuns són UE Ecolabel, EMAS, Q de l’ ICTE i ISO 9001/14001. També destaca que, en relació amb la Carta Europea de Turisme Sostenible, s’ ha passat de tres a cinc parcs naturals certificats (més un en procés) i que s’ incrementa de 13 a 83 el nombre de certificacions de les empreses de l’ àmbit d’ aquests parcs.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona treballa amb els parcs i espais naturals, i també amb els clubs nàutics i ports esportius, per divulgar entre la ciutadania i els visitants els bons usos en aquests espais tan sensibles, excepcionals i de gran valor mediambiental i turístic.

En aquest sentit s’ editen i es difonen publicacions que tenen per objectiu sensibilitzar i informar els usuaris d’ aquests espais per fomentar-hi les bones pràctiques:

A la primavera es va presentar la nova guia Criques et ports de la Costa Brava, editada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona juntament amb l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET) i Ports de la Generalitat, que presenta de nord a sud els divuit clubs nàutics i marines de la Costa Brava i una selecció de les cales més emblemàtiques de la costa gironina. A més, ofereix informació tècnica i d’ assistència per als navegants i les tripulacions, així com informació sobre els atractius naturals i turístics per descobrir la destinació.

La publicació inclou un capítol específic dedicat a la navegació sostenible que recull informació sobre el fondeig responsable, les normes de convivència entre embarcacions i banyistes i altres bones pràctiques ambientals. A més, conté un seguit d’ icones que resumeixen visualment els objectius de l’ Agenda 2030 que es comprometen a assolir els divuit clubs nàutics del litoral gironí en la seva aposta i compromís per la sostenibilitat.

Pel que fa als parcs naturals del Cap de Creus i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, editen conjuntament un díptic sobre pesca recreativa responsable en el qual es recull informació sobre la normativa i les espècies vulnerables, es fomenten els materials no tòxics en la pesca (l’ eliminació dels ploms de plom), i recomanacions pel que fa al tipus d’ esquers (esquers tradicionals i no d’ espècies exòtiques), hams (oxidables) i boies (de suro o fusta).

També especifica la normativa general i específica en cadascun dels parcs per a les modalitats de pesca des d’ una embarcació, des de terra i de pesca submarina. Es promou la conducta responsable entre els pescadors i es treballa en la conscienciació i la minimització de l’ impacte d’ aquesta activitat en el medi.

Aquesta publicació es distribueix entre les empreses d’ activitats i serveis situades dins dels ports nàutics per fomentar aquestes bones pràctiques i perquè alhora siguin prescriptores entre els seus clients.

D’ altra banda, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter disposa de diverses publicacions temàtiques centrades en la difusió de les activitats marines en aigües del parc. La publicació identifica les zones de posidònia (on està prohibit fondejar) i les zones on s’ emplacen boies de fondeig restringit (segons l’eslora): a la cala Montgó, la cala Ferriol, la cala Pedrosa i les illes Medes.

També fomenta la navegació responsable posant èmfasi en la normativa relativa a la distància de seguretat, la velocitat dins la reserva natural parcial i prop de la costa, o la senyalització de banderes i boies de submarinistes. Es fa especial èmfasi en la necessitat de disposar de llicència de pesca i en el comportament respectuós amb els valors naturals del parc.

Així mateix, disposa d’un díptic amb recomanacions i d’ un decàleg per a la pràctica d’ un busseig responsable i segur que se suma als ecobrífings que alguns centres de submarinisme vinculats a l’ Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava ja fan habitualment en les seves sortides.

El conjunt d’ actuacions que s’ endeguen des del sector turístic públic i privat contribueixen a rejovenir les marques Costa Brava i Pirineu de Girona, les actualitza i les fa més competitives en els mercats emissors d’àmbit nacional i internacional.

Parc Naturel du Cap de Creus
PN Montgrí – Illes Medes

Aller au contenu