Simulacre d’incendi d’una embarcació al Club

Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat un exercici en què s’ha simulat l’incendi d’una embarcació d’esbarjo, amb un ferit

S’ha activat el Pla d’autoprotecció del port i s’ha treballat per millorar la comunicació i la coordinació dels cossos actuants

Aquest dimecres, el Club Nàutic Port de la Selva ha estat l’escenari del simulacre d’un incendi en un vaixell d’esbarjo amb un ferit. L’exercici l’han organitzat Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat en col·laboració amb el Club Nàutic Port de la Selva.

L’exercici ha consistit en un incendi en una embarcació amarrada a la dàrsena esportiva, en una zona propera a la benzinera del Club Nàutic, en què un dels ocupants ha resultat ferit per inhalació de fum.

L’objectiu del simulacre ha estat posar en pràctica el sistema d’avisos del Pla d’autoprotecció del port i les accions del seu personal, i alhora comprovar la coordinació entre els diferents mitjans i cossos d’emergència actuants.

Un cop detectat el foc, el personal del Club Nàutic ha iniciat el protocol d’avisos establert al Pla d’autoprotecció (PAU), trucant al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, a la Policia Local del Port de la Selva, al Guardamolls del port, al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, i al Servei Marítim de la Guàrdia Civil.

El guardamolls de Ports de la Generalitat; tal i com estableix el PAU; ha actuat com a cap d’emergència i ha coordinat amb els mariners  del Club Nàutic les maniobres per a controlar l’incendi, desallotjar la zona afectada i assegurar i aïllar l’embarcació sinistrada per a evitar la propagació a d’altres vaixells. Els membres de la Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) del Port de la Selva també han col·laborat en l’exercici, ajudant en la preparació de les barreres absorbents, que després els mariners del Club Nàutic han estès cal voltant de l’embarcació sinistrada.

Els Bombers de la Generalitat han intervingut en aquest simulacre amb un camió d’aigua i un vehicle de coordinació i comandament, amb un total de quatre bombers. Els Bombers han actuat en les tasques d’extinció de l’incendi i també han col·laborat en les tasques de salvament i evacuació de la persona, que ha resultat intoxicada per inhalació de fum, fora de la zona calenta del port.

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha desplaçat al lloc de l’incident una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB) amb 2 Tècnics de Transport Sanitari (TTS). Un cop feta la recepció del ferit, la seva avaluació i estabilització s’ha procedit al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia

Els Mossos d’Esquadra han liderat el grup d’ordre i s’han ocupat, juntament amb la Guàrdia Municipal, del control dels accessos al Port, assegurar la zona de l’accident i establir els perímetres de seguretat necessaris. Per aquest exercici, els Mossos d’Esquadra han desplaçat tres dotacions, dues de l’ABP de figueres Portbou i el vehicle del Centre de Comandament Avançat de la Sala de Girona.

La Guàrdia Municipal del Port de la Selva ha participat amb tres efectius amb dos vehicles per acompanyar els efectius dels serveis d’emergència externs i fer el control d’accés a l’àmbit portuari.

També s’han mobilitzat 3 voluntaris de Protecció Civil del Port de la Selva que han intervingut, amb una embarcació i un vehicle, en la col·locació de barrera per contenir la contaminació marina i han donat suport al control d’accés des de mar i des de terra.

Per la seva banda, Salvament Marítim ha realitzat el control d’accessos a la bocana i ha col·laborat en les tasques d’extinció sota el comandament de bombers.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat al simulacre amb un tècnic dels serveis territorials de Girona, que ha fet funcions d’observador.

Aquest simulacre ha comptat amb la participació de diferents grups d’intervenció i institucions com els Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local del port de la Selva, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Salvament Marítim, Associació de Voluntaris de Protecció Civil del Port de la Selva, Ports de la Generalitat, Club Nàutic Port de la Selva, telèfon d’emergències 112 de Catalunya, tècnics de Protecció Civil de la Generalitat i Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

201605-Simulacre_Emergencia (2) (Medium)201605-Simulacre_Emergencia (3) (Medium)201605-Simulacre_Emergencia (6) (Medium)201605-Simulacre_Emergencia (8) (Medium)201605-Simulacre_Emergencia (12) (Medium)201605-Simulacre_Emergencia (14) (Medium)201605-Simulacre_Emergencia (15) (Medium)201605-Simulacre_Emergencia (19) (Medium)