Presentació Bones Pràctiques Marítimes a la Costa Brava | Estiu 2021

ELS PARCS NATURALS DEL CAP DE CREUS I DEL MONTGRÍ, LES ILLES MEDES I EL BAIX TER I ELS PORTS NÀUTICS DE LA COSTA BRAVA, S’ UNEIXEN PER INFORMAR SOBRE LES BONES PRÀCTIQUES DE NAVEGACIÓ, FONDEIG, BUSSEIG I PESCA RECREATIVES RESPONSABLES A LA COSTA GIRONINA.

 

Ahir, 7 de juliol, a la Diputació de Girona es va dur a terme la presentació sobre les bones pràctiques marítimes a la Costa Brava per l’ estiu 2021 a càrrec de Jaume Dulsat, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Eugeni Figa, vicepresident de l’ ACPET (Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics) demarcació Girona, i Ponç Feliu, director del Parc Natural de Cap de Creus.

 

Les comarques gironines i el sector turístic de la Costa Brava i el Pirineu estan immersos en un procés d’ evolució cap a una destinació turística cada vegada més sostenible.  El Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona ha elaborat un breu informe que marca una tendència a l’ alça en l’ evolució de la destinació en l’ àmbit de la sostenibilitat en el període comprès entre 2017 i 2021.

 

L’ informe indica que en els darrers quatre anys s’ ha incrementat en un 75% el nombre d’ allotjaments amb distintius o certificats de sostenibilitat a la demarcació de Girona (recollits a la Guia d’ establiments turístics d’ allotjament). Alhora, remarca que els certificats més comuns són UE Ecolabel, EMAS, Q de l’ ICTE i ISO 9001/14001. També destaca que, en relació amb la Carta Europea de Turisme Sostenible, s’ ha passat de tres a cinc parcs naturals certificats (més un en procés) i que s’ incrementa de 13 a 83 el nombre de certificacions de les empreses de l’ àmbit d’ aquests parcs.

 

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona treballa amb els parcs i espais naturals, i també amb els clubs nàutics i ports esportius, per divulgar entre la ciutadania i els visitants els bons usos en aquests espais tan sensibles, excepcionals i de gran valor mediambiental i turístic.

 

En aquest sentit s’ editen i es difonen publicacions que tenen per objectiu sensibilitzar i informar els usuaris d’ aquests espais per fomentar-hi les bones pràctiques:

 

A la primavera es va presentar la nova guia Cales i ports de la Costa Brava, editada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona juntament amb l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET) i Ports de la Generalitat, que presenta de nord a sud els divuit clubs nàutics i marines de la Costa Brava i una selecció de les cales més emblemàtiques de la costa gironina. A més, ofereix informació tècnica i d’ assistència per als navegants i les tripulacions, així com informació sobre els atractius naturals i turístics per descobrir la destinació.

La publicació inclou un capítol específic dedicat a la navegació sostenible que recull informació sobre el fondeig responsable, les normes de convivència entre embarcacions i banyistes i altres bones pràctiques ambientals. A més, conté un seguit d’ icones que resumeixen visualment els objectius de l’ Agenda 2030 que es comprometen a assolir els divuit clubs nàutics del litoral gironí en la seva aposta i compromís per la sostenibilitat.

 

Pel que fa als parcs naturals del Cap de Creus i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, editen conjuntament un díptic sobre pesca recreativa responsable en el qual es recull informació sobre la normativa i les espècies vulnerables, es fomenten els materials no tòxics en la pesca (l’ eliminació dels ploms de plom), i recomanacions pel que fa al tipus d’ esquers (esquers tradicionals i no d’ espècies exòtiques), hams (oxidables) i boies (de suro o fusta).

També especifica la normativa general i específica en cadascun dels parcs per a les modalitats de pesca des d’ una embarcació, des de terra i de pesca submarina. Es promou la conducta responsable entre els pescadors i es treballa en la conscienciació i la minimització de l’ impacte d’ aquesta activitat en el medi.

Aquesta publicació es distribueix entre les empreses d’ activitats i serveis situades dins dels ports nàutics per fomentar aquestes bones pràctiques i perquè alhora siguin prescriptores entre els seus clients.

 

D’ altra banda, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter disposa de diverses publicacions temàtiques centrades en la difusió de les activitats marines en aigües del parc. La publicació identifica les zones de posidònia (on està prohibit fondejar) i les zones on s’ emplacen boies de fondeig restringit (segons l’eslora): a la cala Montgó, la cala Ferriol, la cala Pedrosa i les illes Medes.

També fomenta la navegació responsable posant èmfasi en la normativa relativa a la distància de seguretat, la velocitat dins la reserva natural parcial i prop de la costa, o la senyalització de banderes i boies de submarinistes. Es fa especial èmfasi en la necessitat de disposar de llicència de pesca i en el comportament respectuós amb els valors naturals del parc.

Així mateix, disposa d’un díptic amb recomanacions i d’ un decàleg per a la pràctica d’ un busseig responsable i segur que se suma als ecobrífings que alguns centres de submarinisme vinculats a l’ Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava ja fan habitualment en les seves sortides.

 

El conjunt d’ actuacions que s’ endeguen des del sector turístic públic i privat contribueixen a rejovenir les marques Costa Brava i Pirineu de Girona, les actualitza i les fa més competitives en els mercats emissors d’àmbit nacional i internacional.

 

Parc Natural Cap de Creus
PN Montgrí – Illes Medes