PROTECCIÓ DEL CORALL VERMELL AL LITORAL GIRONÍ

CNPS-submarinisme-protecció del corall

Protecció del corall vermell al litoral Gironí:

El passat dimecres 19 d’abril, el Director General de Pesca  i Afers Marítims, va convocar a empreses i entitats relacionades amb l’entorn marítim, a una sessió informativa sobre la suspensió de la pesca del corall vermell a les aigües del litoral de Catalunya, a càrrec de la Sra. Rosario Allué, responsable del Servei de Recursos Marins i el Sr. Jordi Rodón, cap de la Secció de Pesca i Marisqueig.

Aquesta activitat pesquera es practica exclusivament al litoral gironí, on la naturalesa rocosa i abrupta de la costa constitueix l’hàbitat idoni per a la implantació natural i el seu desenvolupament. L’exclusivitat d’aquest animal en les nostres costes juga un paper importantíssim en el valor ecològic del medi subaquàtic, com a patrimoni natural que cal preservar.

La seva dificultat en reproduir-se i la lentitud en el seu creixement (0,25 mm.de diàmetre a l’any), sumat a la pesca durant molts anys en cotes inferiors als 50 m, i la continua extracció per part de furtius, han provocat l’extinció de la majoria de les colònies de coral, quedant només un 10% de la seva población.

Per aquest motiu els científics, desprès d’estudis realitzats durant els últims anys, recomanen, amb caràcter d’urgència, el tancament de la pesquera, mitjançant l’establiment d’una moratòria de 20 anys.

En base a aquest informe elaborat pels científiques, el Govern de la Generalitat ha posat en marxa un seguit de mesures que resumim a continuació:

  • Reduir de 10 a 5 les llicències de pesca per a la campanya del 2017.
  • A partir del 2018, suspendre durant un període de 10 anys, prorrogables, la pesca del corall vermell. Moratòria que s’iniciarà l’1 de novembre del 2017 fins el 31 de desembre de 2027.
  • Reforçar el control de la pesca furtiva, amb l’objectiu d’eliminar les conseqüències ambientals negatives i eradicar la sensació d’invulnerabilitat dels furtius.
  • Potenciar les campanyes de sensibilització  sobre l’elevat valor ambiental del corall.
  • Introduir a les escoles i els centres educatius la conscienciació del valor ecològic d’aquesta espècie.

Des del Club Nàutic Port de la Selva, col·laborarem activament, fent ressò de la problemàtica  i animant als nostres socis, usuaris i seguidors a denunciar qualsevol incidència o comportament sospitós que veiem en les nostres costes.

Us mantindrem informats de les noticies, iniciatives i/o canvis en la normativa que es pugui produir al respecte.

Skip to content